02 oktober 2009

100 mil

Idag påbörjade vi den stora resan... Fast först sov vi ut ordentligt och åt frukost på vårt Bed & Breakfast i Carcassonne. Det var gott. Fast jag tror att vi har kommit fram till att det Bed & Breakfast som vi bodde på i Lorgues passade oss bättre. Både stämningen, inredningen, miljön och ägarinnan passade oss bättre. Fast med det inte sagt att det det här i Carcassonne inte har varit jättebra.

Vid elvatiden packade vi ihop vårt pick och pack och startade vi vår 250 mil långa resa upp genom Europa.

Vi ställde in GPS:en på Lund, Sverige. Efter ett antal långa minuter och analyserande lyckades GPS:en spotta fram en föreslagen rutt på ganska exakt 200 mil.

Under hela semestern har vi faktiskt använt GPS:en rätt så mycket för att hitta dit vi ska. Det skulle väl kunna tyckas vara lite fusk, men har faktiskt varit ovärderligt, speciellt inne i städerna. I princip alla gator inne i franska städer är ca 2 meter breda, enkelriktade och innehåller en betydande mängd bilar och vespor som kör som tokar. Deras vägskyltning är allt annat än övertydlig och allt detta sammantaget gör att det är väldigt skönt att kunna inrikta all sin uppmärksamhet på den omgivande trafiken utan att samtidigt behöva försöka hitta rätt.
Varje dag som vi parkerat vid hotellet har vi pustat ut och varit mycket nöjda och glada över att vi inte blivit påkörda av någon vespa eller själva kört på något i de mycket smala gränderna, som i alla fall i Provence gärna även har 10-20 graders lutning.

Många skulle väl och kunna hävda att man genom att använda GPS bara får se motorvägar, och inte något annat än motorvägar. Men, nu är det så att i Frankrike så är den generella
hastigheten utanför tätort 90 km/h, och ju mindre och ensligare gatorna är, desto mindre tid har den franska administrationen lagt ner på att sätta upp ordentliga hastighetsbegränsningar. Detta får då det lilla resultatet att GPS:en tror att man kan köra 90 km/h på de allra minsta serpentinvägarna i bergen och därmed föreslagit just dessa vägar som de bästa alternativen. Detta har gjort att vi trots GPS-navigering faktiskt hamnat på mindre vägar och längre bort från motorvägarna än vi annars skulle ha gjort! Tyvärr verkar det också som att de franska karttillverkarna inte har riktigt full koll på hur deras städer och byar ser ut, vilket har resulterat i att GPS:en ibland tagit oss till helt fel ställen.

Men, på det hela taget, kan vi alla fall klart rekommendera att använda GPS när man ska ut och åka i Frankrike.

På de stora motorvägarna i Frankrike kan man susa fram i lagstadgade 130 km/h, så det rullade på rätt så bra upp genom landet genom Rhônedalen. De franska motorvägarna är i princip så gott som alltid avgiftbelagda och kan därför också hållas väldigt fina, utan alltför mycket trafik och med i ordninggjorda rstplatser varannan kilometer.

Men det här med att betalla vägtullarna verkar vara rätt så svårt. Vi fastnade i 20 minuter bakom en lastbil, som hade klara problem...

Efter att ha kört över ett par landsgränser i Europa under vår resa, kan vi konstatera att det här med EU har gjort att det knappt märks när en gräns passeras. T ex fanns det inget alls som indikerade gränsen mellan Italien och Frankrike, mer är att vägskyltarna började stå på franska helt plötsligt.

Tyskarna verkar tycka om att markera att man kör in i Tyskland genom att ta ner hastigheten på motorvägarna till 30 km/h, men i övrigt händer inte så mycket annat.

Vi passerade tyska gränsen vid åttatiden på kvällen och till följd av lite besvärliga vägarbeten blev det så att säga lite kortslutning mellan GPS:en och trafikomledningarna och vi åkte därför fram och tillbaka över gränsen ett antal gånger innan vi kom in på rätt spår. Vi förstår fortfarande inte hur vi åkte...

Vi stannade i alla fall på ett motell i Karlsruhe i Tyskland, för att sova lite och för att orka ta tag i de resterande 100 milen till Lund.

0 kommentarer:

  © Free Blogger Templates Spain by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP