29 september 2009

Upp för en backe och över en bro

Nu har vi besökt vingårdar, chokladtillverkning och parfymtillverkning. Vi tyckte att något fattades och började därför dagen med ett besök på en olivgård, Domaine Le Grand Servan i Tarascon. Där möttes vi av en mycket trevlig kvinna som hette Veronique och som tog med oss på en tur runt bland olivträden och berättade om gårdens historia och hur de framställer sin olivolja.

Det är framförallt markegenskaperna, olivsorterna och surheten hos de pressade oliverna som avgör smaken på oljan. Oljan från just den här gården framställs på ett sånt sätt att den får en mycket mild smak.

Efter besöket på olivgården begav vi oss mot Pont du Gard. Pont du Gard är en gammal rommersk akveduktbro över floden Gardon. Bron är 49 meter hög och byggdes av rommarna under första århundradet efter Kristus som en del i en 50 km lång akvedukt.

För de 1000 rommerska slavarna tog det ca 5 år att bygga akvedukten med hjälp av snillrika hissystem med taljor och block. Stenarna väger mellan 2-6 ton vardera. Under sin bruksperiod transporterade akvedukten 20'000 liter vatten per dygn till staden Nîmes. Akveduktens lutning är 25 cm per kilometer och det tog vattnet ca 36-48 timmar att nå vattentornet i Nîmes från källorna i bergen. Vi kände oss än en gång mycket turistiga och skaffade oss varsin lyssningsbar självguide och begav oss på upptäcksfärd över den fantastiskt vackra bron. Många bilder blev det!

För övrigt får vi ta och meddela att dagens hotell är lite skruttigt och att chokladen från igår har smält.

1 kommentarer:

Cissi 29 september 2009 kl. 17:22  

Ni verkar ha det superhärligt, jag är bara lite avundsjuk! ;)

  © Free Blogger Templates Spain by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP